GROSVENEDIGER (3666 m)

25. in 26.JUNIJ 2005

fotografije Franci       fotografije Davorin    GPS track    film_film!

radarska slika padavin       satelitska slika oblačnosti    spimo v neue-prager-huette in nekaj o alte-prager-huette   in  opis poti v originalu

Prehojena pot (1:50.000):  klikni sliko spodaj:


 

Karta širšega področja (1:50.000):

Iz razpisa:
Grossvenediger
se nahaja na avstrijskem Tirolskem v nacionalnem parku pogorja Visoke ture (Hohe Tauern ). Za Velikim zvonarjem (Grossglockner ) je drugi najvišji vrh v tem delu Avstrije in tretji v Avstriji. Dviguje se nad krasnimi gorskimi dolinami, kjer je ohranjena neokrnjena narava s starimi pastirskimi kočami, kjer še vedno pasejo govedo in drobnico.

Dvodnevni izlet, prevoz z avtobusom (GLOBUS), ledeniški tečaj in planinski izlet.

Cena 6.000,00 tolarjev in 20 evrov zajema stroške prevoza, spanja na koči (s potrjeno planinsko izkaznico), ter vodenje.

Ledeniški tečaj in planinski izlet bodo vodili alpinistični inštruktorji in vodniki Planinskega društva TAM Maribor.

Prijave in vse informacije:  Andrej Napotnik, 031/614 545   ali    Samo Žnidaršič, 041/767 171
do 17.06.2005, oziroma do zapolnitve avtobusa.

 

in podrobnejši del razpisa:

Grosvenediger se nahaja na avstrijskem Tirolskem v nacionalnem parku pogorja Visoke ture (Hohe tauren ). Za Velikim zvonarjem ( Grossglockner ) je drugi najvišji vrh v Avstriji. Dviguje se nad krasnimi gorskimi dolinami kjer je ohranjena neokrnjena narava s starimi pastirskimi kočami kjer še vedno pasejo govedo in drobnico.

 1.dan  25.6.2005

 Odhod bo ob dveh zjutraj z nove avtobusne postaje v Mariboru. Pot  nas bo vodila do Dravograda, kjer bomo na mejnem prehodu Vič prestopili slovensko avstrijsko mejo. V šestih urah se bomo mimo Lavamunda, Klagenfurta, Villacha, Spitalla, Lienza in skozi Matrei pripeljali v dolino Tauerntal do koče Tauerhaus na višini 1512 m, kjer se naša vožnja z avtobusom konča.  Tu se bomo ločili v dve skupini.

Udeleženci ledeniškega tečaja

se bodo peš ali s prevozom-konjska vprega ali kombi taxi (5eurov) odpravili naprej po dolini do koče Venedigerhaus (1691m) in še naprej ob ledeniški reki Gschlosbach do spodnje postaje tovorne žičnice, ki vozi na kočo Neue Prager Hutte. Po prehodu čez reko se bodo čez strme trate posute s skalovjem povzpeli do ledenika Frosnitz Kees (2300m), kjer se bo do osemnajste ure zvečer izvajal tečaj. Hoje do ledenika bo tri do štiri ure. Po končanem tečaju bodo pot nadaljevali mimo koče Alter Prager Hutte (2489m) do koče Neue Prager Hutte (2796m), kjer bomo vsi prespali. Hoje bo uro in pol do dve uri. Pot iz doline do te koče je nezahtevna in zahteva le osnovno planinsko opremo in dobro telesno pripravljenost.

Ostali udeleženci

se bodo lahko dalj časa zadržali v dolini, si ogledali pastirske koče, pašnike, slapove, krasno kapelo vklesano v živo skalo, gnezdišče orlov in še kaj. Po želji bodo prav tako lahko uporabili sredstva prevoza, seveda proti plačilu. Po končanih ogledih se bodo odpravili za prvo skupino. Nahrbtnike bo možno, če bo kdo želel, s tovorno žičnico prepeljati (2,5eura) na kočo, kjer bomo prespali.

 

2.dan  26.6.2005

Kandidati za vzpon na vrh Grosvenedigerja bomo vstali ob treh zjutraj, pojedli zajtrk in se opremljeni za zimsko turo ( cepin,dereze) odpravili na ledenik Schlaten Kees in po njem na vrh. Hoje bo tri do štiri ure. Sledil bo povratek na kočo kjer bomo nekaj pojedli, nato pa nadaljevali pot v dolino do avtobusa.

Ostali bodo počakali , da se prvi vrnejo z vrha ali pa že prej z vodnikom odšli v dolino.

Odhod z avtobusom izpred koče Tauernhaus bo ob treh popoldan v obratni smeri prihoda.

Prehranjevanje bo iz nahrbtnika, toplo hrano pa je možno dobiti na vseh kočah razen na Alter Prager Hutte.

Oprema: Za udeležence tečaja in pohodnike na vrh je obvezna popolna zimska oprema (nepremočljivi visoki čevlji, gamaše, dereze, cepin, zimska in vetrna oblačila, dobra sončna očala), za ostale osnovna planinska oprema za visokogorje. Priporočamo palice za hojo do zadnje koče, pokrivala proti soncu in dobro kremo za sončenje.

 Cena izleta 6000,00 sit in 20 eurov vključuje prevoz z avtobusom, spanje (s potrjeno planinsko izkaznico) in vodenje izleta.

 Ledeniški tečaj in planinski izlet bodo vodili alpinistični inštruktorji in vodniki Planinskega društva Tam Maribor.

 Prijave in informacije:

 Andrej Napotnik tel.: 031/614 545 ali Samo Žnidaršič tel.:  041/767 171  do 17.6.2005 oziroma do zapolnitve avtobusa.